La teràpia de la moxibustió, forma part essencial de la Medicina Tradicional Xinesa. Es tracta bàsicament d’una teràpia preventiva i de tonificació per  la salut, desenvolupada per la societat primitiva xinesa uns 1.000 anys abans de Crist.

moxa02

Amb l’aparició del foc, les societats primitives van adonar-se que amb la calor s’alleujaven alguns mals i si alguna vegada per negligència es cremaven, aquesta cremada també millorava alguna malaltia. Poc a poc es van anar introduint herbes com l’artemisa o altres que milloraven les propietats curatives. D’experiències com aquestes i semblants, poc a poc es va anar desenvolupant aquest sistema terapèutic.

A partir de segle VII la moxibustió es va especialitzar, i els metges van divulgar i escriure sistemàticament sobre els seus beneficis. L’artemisa, en forma de petits conus es posava directament sobre la pell, en els punts d’acupuntura escollits. Algunes cultures encara ho practiquen així.

En l’actualitat la brasa de l’artemisa no es posa directament sobre la pell sinó que s’utilitza en forma de puros que es col·loquen a uns 2 cm. de la pell i que no donen cap molèstia, només una mica de fum i la sensació de calor sobre la pell. Per contra, podem gaudir de tots els seus avantatges a nivell terapèutic.

moxa01

¿Per què serveix i quins són els beneficis de la Moxibustió?

La moxibustió és en la majoria de casos un complement de l’acupuntura, amb el que aconseguim millorar els resultats d’aquesta. Alguns casos molt concrets, com ara la malposició fetal, els tractem únicament amb moxibustió.

És una tècnica totalment innòcua, sense els efectes secundaris que poden provocar els medicaments químics. És idònia per augmentar la vitalitat i la resistència de l’organisme, retardant l’envelliment i augmentant el flux energètic. També és molt indicada per equilibrar les emocions, els estats d’estrès i d’angoixa.

Més informació sobre moxibustió:


fletxa Blog Mi bebé y yo – Ayúdale a girarse si viene de nalgas
fletxa Web Consultas – Moxibustión: calor sanador
fletxa Web Consultas – Beneficios y aplicaciones de la Moxibustión
webconsultas_logo
fletxa Web En buenas manos – Qué podemos curar con la moxibustión y cómo se aplica
enbuenasmanos

fletxa Web Matronas profesión – Moxibustión en la malposición fetal
fletxa Unesco: La acupuntura y la moxibustión de la medicina tradicional china
fletxa Evidence for using Moxibustion to turn Breech Babies